BORÓKA OPTIKA 2112 Veresegyház Fő út 35. Mobil: +36 30 358 6676 Tel: +36 28 384 546 / Nyitva tartás: H: 9-19 K: 9-17 Sz: 9-17 Cs: 9-17 P: 9-17 Sz: 9-12

Gyermek szemvizsgálat

Gyermek szemvizsgálat

Gyermekeink látásának ellenőrzésére nemcsak akkor van szükség, ha a családban van szemüveges, vagy valamilyen egyéb szemészeti eltérés.

Mindaddig amíg egy kisgyermek nem tud megfelelően kommunikálni, a szülő, apró ellenőrző tesztekkel figyelheti meg gyermekét. Az hogy milyen biztonsággal mozog, és nyúl a tárgyakhoz visszajelzés a szemek harmonikus működéséről. A szemek váltott takarásával feltűnhet az, ha egyik szem takarását következetesen hárítja a gyermek. A gyermekek szemének ellenőrzését minél előbb végzik, annál nagyobb eséllyel előzhetők meg azok a látásproblémák melyek a kétszemes együttműködés zavarát okozhatják. Sokszor nem is sejtik a szülők, hogy a gyermek gyengébb iskolai teljesítménye mögött a rossz látás is állhat. A statisztika sajnos elég elszomorító, mert az iskolás korú gyerekek 1/4-ére jellemző valamilyen fokú látásromlás. Gondoljunk például arra, hogy a gyermek egyik szeme jó, ezért ő soha nem panaszkodik arra, hogy rosszul lát, sőt a legapróbb dolgokat is tökéletesen látja, miközben csak az egyik szemét használja. Így a gyengébb szemnél kialakulhat a tompalátás, ami 3 éves kor után visszafordíthatatlan folyamat. Ez a későbbiekben hátrányt jelenthet az iskolai munkában majd a pályaválasztásnál is.

A gyermekek szemészeti ellenőrzésekor a következő eltéréseket keresik a szakemberek:

Kancsalság

Lényeges dioptria különbség a két szem között

Tompalátást megelőző állapot

Korrekcióra szoruló dioptria eltérések

Természetesen a szemészeti ellenőrzéssel belgyógyászati betegségekre is fény derülhet.