BORÓKA OPTIKA 2112 Veresegyház Fő út 35. Mobil: +36 30 358 6676 Tel: +36 28 384 546 / Nyitva tartás: H: 9-19 K: 9-17 Sz: 9-17 Cs: 9-17 P: 9-17 Sz: 9-12

Száraznak és égőnek érzi a szemét?

Nincs egyedül, hiszen a szemszárazság a látásromlás mellett az egyik leggyakoribb panasz, ami miatt szemorvoshoz fordulunk. Különböző vizsgálatok szerint a betegség a lakosság 20-30 százalékát érinti.

Miért száradhat ki a szem?

Íme, a leggyakoribb szemszárazsághoz vezető okok:

1. Kontaktlencse viselés, klíma használat, száraz levegő, huzat, dohányfüst, poros környezet, kedvezőtlen időjárási körülmények (erős szél, száraz forró nap, téli hideg), ami miatt gyorsan elpárolog a szemet nedvesen tartó könnyréteg.

2. Képernyő előtti munkavégzés (nem elég sűrű pislogás). Szemfelszíni betegségek (gyógyszer mellékhatás – pl. a glaukóma kezelésére szedett gyógyszerek, az aknés bőr kezelésére alkalmazott készítmények, bizonyos látásjavító műtétek utáni állapot).

3. Nőknél a változó korral járó hormonális változások.

4. Gyakran bőrproblémákkal is társuló szemhéjgyulladások miatt alakul ki minőségi probléma, lipidhiányos könnytermelési zavar (pl. MGD, krónikus szemhéjgyulladás).

5. Ritkán előfordul, hogy a könnytermelő mirigyekkel van probléma Manapság még az egészséges szem is könnyebben kiszárad, hiszen rengeteg időt töltünk az elektronikus eszközök képernyője előtt és a fokozott klíma használat még jobban megnehezíti a könnyfilm stabilitásának megőrzését. Számos olyan tényező is fokozza a szemszárazságot, amelyet érdemes kiiktatni. Ilyen többek közt a dohányfüst, a száraz (légkondicionált) levegő, a poros környezet, az A-vitamin hiány.

Miben segíthet az orvos?
Az orvos legfontosabb feladata, hogy megállapítsa, pontosan mi okozza a szemszárazságot. Ha kiderül, hogy egy bizonyos alapbetegség miatt alakulnak ki a tünetek, ajánlatos elsődlegesen az alapbetegség kezelése a könnypótlás mellett.
Ma már számos olyan termék van forgalomban, amely hosszabb-rövidebb ideig biztosítja a szem optimális nedvességét. Egyes szemcseppek olyan összetevőket is tartalmaznak, melyek a szem felszínén található hámréteg megújítását szolgálják. Az érzékeny, allergiás, vagy kontaktlencsét viselő páciensek részére tartósítószer-mentes készítmények is kaphatóak. Nagyfokú szemszárazságnál a hatóanyagok gél vagy szemkenőcs formában is alkalmazhatóak, főként éjszakai használatra. Segítségükkel a szemszáradás súlyos következményei elkerülhetőek és megfelelő életminőség biztosítható.

(forrás: Oxygen Medical)