BORÓKA OPTIKA 2112 Veresegyház Fő út 35. Mobil: +36 30 358 6676 Tel: +36 28 384 546 / Nyitva tartás: H: 9-19 K: 9-17 Sz: 9-17 Cs: 9-17 P: 9-17 Sz: 9-12

Október a Látás Hónapja

Látni az egyik legfontosabb, és legjobb dolog az életünkben, jól látni és közben védeni a szemünket, pedig még ennél is jobb dolog!

Ezért van a Látás Hónapja Önnek, és mindenkinek !

A Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közös szervezésében 2018 októberében ismét megrendezésre kerül a „Látás Hónapja” elnevezésű rendezvénysorozat, melynek keretében az országos akcióban résztvevő több száz vizsgálati ponton ingyenes látásellenőrzésben és szaktanácsadásban részesülnek az érdeklődők.

A program 2018. október 1. és október 31. között kerül megrendezésre.

Az idei év újdonsága a digitális világ vizuális kihívásai – védelem a kék fény ellen.

A világ megváltozott, egyre több időt töltünk digitális készülékek között. (TV, tabletek, laptopok, okos telefonok).  Ez teljesen megváltoztatja vizuális szokásainkat és szemünk terheltségét. A digitális eszközöket használok körében egyre gyakoribb panasz a  szemfáradság, a szemirritáció,  a fejfájás,  a homályos látás,  az álmatlanság vagy a vörös szem.

A kutatók évek óta arra figyelmeztetnek, hogy a közvetlen kék fény károsítja a retinát és felelős az időskori makula degeneráció kialakulásáért.

Mivel a kék fény ártalmas hatása egy viszonylag új jelenség és különösen a fejlett társadalmakat érinti, így a neves szemüveg-lencsegyártók reagáltak erre a leggyorsabban.

Minden innovatív gyártó kínál olyan szemüveglencsét, ami garantáltan blokkolja a káros kék sugarakat.

Miért született a program?

2005-ban indult Európa szinten is egyedülálló „Látás Hónapja” akciós kezdeményezés célja a rendszeres látásvizsgálaton való részvétel fontosságára való figyelemfelhívás volt.

Az országos és egységes megjelenéssel kísért rendezvénysorozat iránti érdeklődők rendkívül magas száma igazolta, hogy az optikai piac szereplőinek egységes fellépésével és közreműködésével tehetünk a magyarországi látáskultúra fejlődéséért, és az éleslátás iránti igény kialakításáért.

A program céljai

Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látáskorrekcióra, ezzel szemben Magyarországon közel 1.5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól. Szeretnénk elérni, hogy az ez évi kampány során ezek az emberek is felkeressék az akcióban résztvevő üzleteket látásuk felülvizsgálata céljából.

Míg napjainkban a rendszeres tüdőszűrésen, vagy fogorvosi kontrollvizsgálaton való részvétel szükségessége már mindenki által elfogadott tény, ezzel szemben látásunk és legfontosabb érzékszervünk, a szemünk állapotával érdemtelenül keveset foglalkozunk.

Kevesen tudják, hogy a látásvizsgálat során nemcsak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők. A gyakori fejfájás, rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya, vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése.

Mindemellett az éleslátás egy olyan életminőséget befolyásoló szükséglet és egyben lehetőség is, melynek köszönhetően sikeresebbek lehetünk a munka, a sport vagy tanulmányaik során, röviden teljesebb életet élhetünk. Egy helyesen elkészített szemüveg vagy kontaktlencse nélkül elképzelhetetlen a jó közérzet, a pontos munkavégzés, vagy akár a közlekedésben való felelősségteljes részvétel, hiszen a világ nem alkalmazkodik látásunkhoz.

A szemüveg egy „szükséges rossz” szemlélet szerencsére az elmúlt évek során sokat változott, mégis még mindig sokan vannak azok, akik tudják, hogy nem látnak jól, mégsem hordanak szemüveget vagy kontaktlencsét. Első szemüvegvásárlásunk előtt legtöbbünkben felmerülő félelmeik miatt, – úgymint a szemüveg hátrányosan befolyásolja megjelenésüket, mit szól hozzá a környezetük, szemüveget viselni kényelmetlenségekkel jár – sokan döntenek úgy, hogy inkább nem látnak jól.

Napjainkban a szemüveg egyszerű látásjavító eszközből, megjelenésünk egyik legmarkánsabb kiegészítőjévé vált, hiszen az arcunkon viseljük, amit a statisztikák szerint elsőként a legtöbben néznek meg.

Az optikai üzletek szemüvegkeret szín és formaválasztéka garantálja, hogy megtaláljuk az egyéniségünkhöz, stílusunkhoz legjobban illő és azt kiegészítő szemüveget. Szemüveget viselni divat, amit az is bizonyít, hogy ritka az a divattervező, aki ne foglalkozna szemüvegkeret tervezésével, tehát a jó megjelenés érdekében rosszul látni, vagy szemüveget hordani ma már nem eldöntendő kérdés.

Amennyiben a szemüveggel szemben támasztott ellenérzéseinket nem tudjuk legyőzni, jó megoldást jelenthet a kontaktlencse viselése. A kontaktlencsék új generációja ultra vékony és lágy anyaguknak köszönhetően maximális kényelmet és kiváló látásélességet biztosítanak. A kontaktlencse viselés ma már egy egyszerű, kényelmes hétköznapi dolog. Választhatjuk állandó viseletre szemüveg helyett, vagy csak alkalomszerűen sportoláshoz, vagy csak azért, mert szeretnénk időnként változtatni megjelenésünkön. A korábbi kontaktlencse típusokkal ellentétben, amik napi törődést és tisztítást igényeltek, a legkorszerűbb lencsék akár 1 hónapig ki- és behelyezés nélkül, folyamatosan hordhatók, míg másik típusukat egy napi használat után eldobjuk.

Az akció további célja az előre gyártott szemüveg viselésének veszélyeivel kapcsolatos tájékoztatás.

A szemüveg egy, a saját adottságaink, fiziológiás jellemzőink alapján készült eszköz, hiszen a két szem távolsága páciensenként eltérő, akárcsak a két szem dioptria igénye. Az előre gyártott egyen szemüvegek az átlagos adatokat veszik figyelembe, – olyan ez, mintha abból kiindulva, hogy a magyar férfi és női népesség együttes, átlagos cipőmérete 40-es, mindenkinek 40-es egyen cipőt ajánlanánk. Kezdeményezésünkkel szeretnénk elérni, hogy azok az emberek, akiknek dioptria korrekcióra van szükségük a helyes korrekciójú, minőségi és szakszerűen elkészített látásjavító eszközöket – szemüveget vagy kontaktlencsét viseljenek.

A program lényege

A „Látás Hónapja” által kínált szolgáltatás ingyenes látásellenőrzésből és szaktanácsadásból áll. A vizsgálat a pontos korrekció megállapításáig történik – ezt követően, amennyiben az ellenőrzést végző optometrista vagy szemorvos szembetegséget talál, úgy további szemvizsgálatot javasol és az érdeklődőt szakorvosi rendelésre irányítja.

A program részleteiért, forduljon hozzánk bizalommal.